Om parfym - Parfymtips - Brallis.se
  • Stort ekologiskt sortiment
  • Alltid snabba leveranser
  • Bonus på allt du handlar
Kundservice: 090-132336
X

Användarnamn

Anslut med Facebook

Om parfym

Valet av parfym är inte alltid så lätt därför har vi sammanställt lite information som kanske kan underlätta för dig i valet av parfym. Att ge bort en doft som gåva är väldigt uppskattat och kanske är det så att det är lättare för någon annan att välja doft till dig. Men viktigt att tänka på är att dofta lagom, dofta rätt och vilken doft är du?

Valet av parfym avspeglar vilken typ av person du är, är du blommig och romantisk, sensuell och kryddig eller är du den sportiga typen? Du kanske vill dofta på ett sätt på jobbet och ett annat på festen... här beror det på vad du vill uppnå med din doft. En doft kan få dig att minnas händelser, smaker eller upplevelser som inte ett fotografi kan.

Det finns flera olika typer av dofter,här kan du läsa om Luftiga-, Sensuella- och lite mer utstickande dofter och vilken som passar vem. När du ska prova en parfym, ta dig tid, försök dofta ordentligt och se om du kan känna igen vad de är uppbyggda av och hur du tror de kommer att dofta på dig om några timmar.

Det finns olika åsikter om VAR man ska sätta sin doft men viktigast är kanske att veta var man INTE ska sätta den!

 Det finns olika tekniker på hur du kan sätta på dig din doft:

Fakta om parfym:

 En parfym består av tre olika faser dvs. Toppnot, Hjärtnot och Basnot, vilken är då  skillnaden på dessa olika faser.

I första ögonblicket du känner en parfym dvs Toppnoten av doften, ska den väcka ett intresse, göra människor nyfikna och vilja känna mer. Här används ofta lätta och fräscha dofter som citrus, myntor, lätta blomdofter, gröna dofter och vissa kryddiga dofter.

Efter första intrycket kommer mellannoten eller Hjärtnoten som den även kallas och den ger parfymen sin karaktär. Det är denna not som gör att samma parfym kan dofta olika beroende på vem som har den på sig. Hjärtnoten kommer fram efter ca 15 minuter och har du en bra parfym sitter den kvar på din hud i minst 4 timmar.

Sen har vi eftersmaken på doften som ska ge harmoni och lugn. En basnot kan sitta kvar i månader på kläder, kuddar och på mysfilten. Basnoten innehåller noter av trä, feta jorddofter, kådor och animaliska dofter och det är de som ger den där varma trygga doften.

Man kan dela in parfymer i olika "familjer" utifrån hur de doftar. De olika familjerna är läder, orientalisk, blommig, grön, trä, ozon (NY), fougére och chypres.

Blommmiga parfymer är dofter som kan användas både dag som kväll. Men rent blommiga dofter är väldigt ovanligt utan vanligast är att de drar åt det gröna, friska eller fruktiga hållet.
 
Chypres är en doftfamilj som beskrivs som "skog efter regnskur", frisk och fräsch.
 
Parfymer som betecknas som gröna är rätt så neutrala, sportiga och kan användas dag som kväll. Gröna dofter är lätta, friska, söta och höiga dofter som förknippas med varma ängar och blommande gräs.
 
Fougére har med senare tid anpassats mer för män vilket har gjort denna doftfamilj mer frisk, träig, mörkgrön, skogig, örtig chypres med en erotisk underton. En typisk Fougére är läderdoftande Brut med citrusstänk.
 
Läder är en doftfamilj som är tjärig och rökig men denna "familj" var vanligare förr idag är den nästan omöjlig att få tag i.
 
Orientnoter används nästan i alla damparfymer och passar bäst för kvällsbruk och intima situationer. I denna doftfamilj är de tunga, söta och exotiska noter från pudrig vanilj, frukt och kryddor.
 
Ozon är en NY doftfamilj och i den hittar du tunna, skira och lätta noter av citrus, söta blommor och trä. Dessa dofter är passar alltid eftersom de doftar nydushad, vindtorkad tvätt, vatten, hav, tång och bergsluft. En bra doft särskilt på sommaren.
 
Trä är en liten doftfamilj med friska dofter med en torr och sträv botten som mest innefattar manliga dofter.
 

Hur länge en parfym doftar beror på vilken typ av parfym du använder. En Edp dvs Eau de Parfym doftar ca 5h medan en Edt dvs en Eau de Toilette varar i ca 3 h och sist har vi Edc dvs Eau de Cologne som varar i ca 1h.