teh

Start
Anslut med Facebook
Logga inSkapa konto
Produktgrupper
Information
Nagellack

Lojalitetsprogram
 

Smink på nätet

Hos oss kan du handla säkert inom Sverige när

du vill med snabb leverans inom 24 timmar

Telefon och mailsupport. Fraktfritt över 500 kr.

 

Mineralsmink

För att underlätta för dig har vi en kategori med MineralSmink

 

Mineral foundation

Sveriges bästa utbud av Mineral foundation!

 

Naturlig Foundation

Naturliga & ekologiska foundation

 

bareMinerals

Stort sortiment av smink och hudvård från bareMinerals

Så här handlar du

 
 
 
Instagram
Nyhetsbrev
Skriv in din e-postadress för
att få nyheter och erbjudanden från oss.

Om parfym

Valet av parfym är inte alltid så lätt därför har vi sammanställt lite information som kanske kan underlätta för dig i valet av parfym. Att ge bort en doft som gåva är väldigt uppskattat och kanske är det så att det är lättare för någon annan att välja doft till dig. Men viktigt att tänka på är att dofta lagom, dofta rätt och vilken doft är du?

Valet av parfym avspeglar vilken typ av person du är, är du blommig och romantisk, sensuell och kryddig eller är du den sportiga typen? Du kanske vill dofta på ett sätt på jobbet och ett annat på festen... här beror det på vad du vill uppnå med din doft. En doft kan få dig att minnas händelser, smaker eller upplevelser som inte ett fotografi kan.

Det finns flera olika typer av dofter,här kan du läsa om Luftiga-, Sensuella- och lite mer utstickande dofter och vilken som passar vem. När du ska prova en parfym, ta dig tid, försök dofta ordentligt och se om du kan känna igen vad de är uppbyggda av och hur du tror de kommer att dofta på dig om några timmar.

 • För henne som vill ha LUFTIGA dofter rekommenderas noter av: bambu, bergamott, blåklocka, grapefrukt, liljekonvalj, melon, vita rosor och äpple.  
 • För honom som vill ha LUFTIGA dofter rekommenderas noter av: basilika, bergamott, citrus, dragon, ingefära, lime, mint, peppar och rosmarin.
 • För henne som vill ha SENSUELLA dofter rekommenderas noter av: jasmin, litchi, orkidé, patchouli, ros, sandelträ, vanilj, viol, tonkaböna och ylang ylang.
 • För honom som vill ha SENSUELLA  dofter rekommenderas noter av: kanel, choklad, kardemumma, kummin, lavendel, läder, muskot, sandelträ, timjan, vetiver och patchouli.
 • För henne som vill ha lite mer UTSTICKANDE dofter rekommenderas noter av: karamell, ginseng, rosmarin, hallon, tranbär och tomat.
 • För honom som vill ha lite mer UTSTICKANDE dofter rekommenderas noter av: gummi, whiskey, päron, myrra, rökelse och saffran.

Det finns olika åsikter om VAR man ska sätta sin doft men viktigast är kanske att veta var man INTE ska sätta den!

 • Använd inte för mycket. Du vill inte att alla ska känna din doft när du kliver in i rummet.
 • Applicera inte doften på kläderna. Dofter av detta slaget är gjorda för att avges från huden och det är då de luktar bäst. Bästa sättet att ta på sig sin doft är innan du satt på dig något annat.
 • Sätt inte parfym i håret eftersom hårprodukter och fett som finns i håret kan ändra doftens karaktär och ibland väldigt mycket.
 • Ta av dig smycken innan du sprayar eftersom vissa dofter kan missfärga metall.
 • Gnid inte handlederna mot varandra när du applicerat parfym där. Det bryter ner doften och kan få den att lukta annorlunda. Applicera på båda handlederna istället.
 • Blanda inte dofter. Tänk på vilken duschtvål och andra parfymerade preparat du har på dig. Deo och fuktighetskrämer är bäst oparfymerade.

 Det finns olika tekniker på hur du kan sätta på dig din doft:

 • En teknik är att applicera doften på ytliga blodkärl på ställen som handleder, halsgropen och bakom öronen. Spraya lite på en bomullstuss och badda sedan på tex ovanstående områden. Fördelen med detta sätt är att du kommer att dofta lagom.
 • Eller så kan du spraya några gånger i luften och därefter gå in i "molnet" då får du en jämn fördelning av doften över kroppen. Nackdelen är att även golvet får sig en dos.
 • Om du kommer ihåg "don´tsen så funkar båda ovanstående tekniker bra.

Fakta om parfym:

 • Har du ljus hy försvinner dofter snabbare än om du har mörk hy, särskilt om det det är kallt ute.
 • I bibeln hittar du det äldsta bevarade parfymreceptet.
 • Visste du att samma doft, doftar olika från person till person.
 • Dofter är känsliga för lågt lufttryck och hög luftfuktighet detta gör att de känns oftast bäst och mest vid respektive väderlek.
 • I nästan alla damparfymer och i hälften av herrparfymerna hittar du noter av ros.
 • Ordet parfym härstammar från latinets per fumes som betyder genom rök.
 • Den som komponerar parfym kallas för parfymör.

 En parfym består av tre olika faser dvs. Toppnot, Hjärtnot och Basnot, vilken är då  skillnaden på dessa olika faser.

I första ögonblicket du känner en parfym dvs Toppnoten av doften, ska den väcka ett intresse, göra människor nyfikna och vilja känna mer. Här används ofta lätta och fräscha dofter som citrus, myntor, lätta blomdofter, gröna dofter och vissa kryddiga dofter.

Efter första intrycket kommer mellannoten eller Hjärtnoten som den även kallas och den ger parfymen sin karaktär. Det är denna not som gör att samma parfym kan dofta olika beroende på vem som har den på sig. Hjärtnoten kommer fram efter ca 15 minuter och har du en bra parfym sitter den kvar på din hud i minst 4 timmar.

Sen har vi eftersmaken på doften som ska ge harmoni och lugn. En basnot kan sitta kvar i månader på kläder, kuddar och på mysfilten. Basnoten innehåller noter av trä, feta jorddofter, kådor och animaliska dofter och det är de som ger den där varma trygga doften.

Man kan dela in parfymer i olika "familjer" utifrån hur de doftar. De olika familjerna är läder, orientalisk, blommig, grön, trä, ozon (NY), fougére och chypres.

Blommmiga parfymer är dofter som kan användas både dag som kväll. Men rent blommiga dofter är väldigt ovanligt utan vanligast är att de drar åt det gröna, friska eller fruktiga hållet.
 
Chypres är en doftfamilj som beskrivs som "skog efter regnskur", frisk och fräsch.
 
Parfymer som betecknas som gröna är rätt så neutrala, sportiga och kan användas dag som kväll. Gröna dofter är lätta, friska, söta och höiga dofter som förknippas med varma ängar och blommande gräs.
 
Fougére har med senare tid anpassats mer för män vilket har gjort denna doftfamilj mer frisk, träig, mörkgrön, skogig, örtig chypres med en erotisk underton. En typisk Fougére är läderdoftande Brut med citrusstänk.
 
Läder är en doftfamilj som är tjärig och rökig men denna "familj" var vanligare förr idag är den nästan omöjlig att få tag i.
 
Orientnoter används nästan i alla damparfymer och passar bäst för kvällsbruk och intima situationer. I denna doftfamilj är de tunga, söta och exotiska noter från pudrig vanilj, frukt och kryddor.
 
Ozon är en NY doftfamilj och i den hittar du tunna, skira och lätta noter av citrus, söta blommor och trä. Dessa dofter är passar alltid eftersom de doftar nydushad, vindtorkad tvätt, vatten, hav, tång och bergsluft. En bra doft särskilt på sommaren.
 
Trä är en liten doftfamilj med friska dofter med en torr och sträv botten som mest innefattar manliga dofter.
 

Hur länge en parfym doftar beror på vilken typ av parfym du använder. En Edp dvs Eau de Parfym doftar ca 5h medan en Edt dvs en Eau de Toilette varar i ca 3 h och sist har vi Edc dvs Eau de Cologne som varar i ca 1h.